Zagotavljanje kakovosti in ustreznosti pitne vode
Zdravstvena ustreznost pitne vode pomeni, da je le-ta skladna z zahtevami Uredbe o pitni vodi (Uradni list RS, št. 61/23). Skladno z navedeno uredbo je pitne voda zdravstveno ustrezna kadar:
- ne vsebuje mikroorganizmov, parazitov in njihovih razvojnih oblik v številu, ki lahko predstavlja nevarnost za zdravje ljudi,
- ne vsebuje snovi v koncentracijah, ki same ali skupaj z drugimi snovmi lahko predstavljajo nevarnost za zdravje ljudi
- je skladna z zahtevami za mejne vrednosti parametrov Uredbe o pitni vodi in ne vsebuje vidnih nečistoč, kot do deli rastlin ali živali, gradbeni material, razlite tekočine in podobno.
INFORMACIJE O OCENI TVEGANJA SISITEMA OSKRBE S PITNO VODO
Kot upravljalec javnih vodovodnih sistemov v občini Kamnik zdravstveno ustreznost pitne vode zagotavljamo skladno s HACCP načrtom, ki je mednarodno priznan in uveljavljen sistem za zagotavljanje varnosti živil. HACCP sistem omogoča identifikacijo oziroma prepoznavanje, oceno, ukrepanje in nadzor nad morebitno prisotnimi dejavniki tveganja v živilih, ki lahko ogrožajo zdravje ljudi. V načrtu so za vsako stopnjo vodooskrbe natančno opredeljeni dejavniki tveganja, kritične mejne vrednosti, monitoring in korektivni ukrepi. Tveganje je definirano kot nesprejemljiva onesnaženost živila, ki lahko ogroža zdravje uporabnika. V analizo tveganj za vsak vodovodni sistem in za vsako stopno vodooskrbe posebej so vključena vsa potencialna biološka, kemijska in fizikalna tveganja. Tveganje se ovrednoti glede na težo posledice (škode) in verjetnost njenega nastanka. Glede na analizo in oceno tveganja se izvajajo preventivni ukrepi, ki so bodisi predpisani interno ali z zakonodajo.
Med biološka tveganja najpogosteje uvrščamo onesnaženje pitne vode z mikroorganizmi ter prisotnost živali in njihovih iztrebkov v vodoooskrbnih objektih. Kot kemijsko tveganje je najpogosteje opredeljeno morebitno onesnaženje s kemijskimi snovmi (odlaganje odpadkov, izliv cistern ali motornega olja, uporaba gnojil v neposredni okolici zajetja, koncentracija dezinfekcijskega sredstva in stranski produkti dezinfekcije, ostanki barvil in maziv v notranjosti vodooskrbnih objektov ali ob menjavi vodovodnih cevi itd.). Fizikalna tveganja predstavljajo zemlja, pesek, mivka, rja v hidrantih in na delih cevovoda, zastajanje vode v delih vodovodnega omrežja itd.
Nadzor nad zdravstveno ustreznostjo pitne vode se zagotavlja v okviru notranjega nadzora ter državnega monitoringa.

VODOVODNI SISTEM IVERJE
Poročilo o izvedeni nalogi DSO – 18.4.2025
Poročilo o izvedeni nalogi vrtec Klavčičeva – 18.4.2025
Poročilo o izvedeni nalogi Zajetje Iverje – 18.4.2025
VODOVODNI SISTEM PALOVČE
Poročilo o izvedeni nalogi VH Palovče – 12.2.2025
VODOVODNI SISTEM VRANJA PEČ – VELIKA LAŠNA
Poročilo o izvedeni nalogi črpališče Somarček – 12.2.2025
VODOVODNI SISTEM GOZD – KALIŠE
Poročilo o izvedeni nalogi VH Gozd – 12.2.2025
VODOVODNI SISTEM PŠAJNOVICA
Poročilo o izvedeni nalogi VH Laseno – 20.3.2025
VODOVODNI SISTEM POREBER – MARKOVO
Poročilo o izvedeni nalogi VH Poreber – 20.3.2025
VODOVODNI SISTEM ČRNA
Poročilo o izvedeni nalogi Lesmont – 30.1.2025
VODOVODNI SISTEM KAMNIŠKA BISTRICA
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2017
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2018
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2019
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2020
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2021
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2022
Poročilo o zdravstveni ustreznosti pitne vode za leto 2023
TRDOTA VODE V OBČINI KAMNIK
Kaj pomeni trdota vode?
Voda je odlično topilo in ravno zaradi te lastnosti so v vodi, ki priteče iz pipe, raztopljene različne mineralne snovi. Količina in vrsta raztopljenih snovi je odvisna od področja, kjer voda izvira (kemične sestave prsti in kamnin preko katerih teče). Predvsem gre za kalcijeve in magnezijeve hidrogenkarbonate (iz apnenca in dolomita) ter kalcijev sulfat (iz sadre). Določena količina teh mineralov je nujno potrebna, da voda ni agresivna ali jedka ter, da se izboljša njen okus.
Pri kuhanju vode se del prisotnih mineralnih snovi izloča kot belorumenkasta oborina – vodni kamen. Oborina nastane iz kalcijevih in magnezijevih hidrogenkarbonatov, ko se ti pretvorijo v netopne karbonate. Vse ostale mineralne snovi se pri kuhanju ne izločijo in ostanejo v vodi kot trajna trdota vode (sulfati, kloridi, tudi natrijev karbonat).
Komunalno podjetje Kamnik d.o.o. je upravljavec 8 vodovodnih sistemov. Vsak vodovodni sistem ima svoj vir pitne vode s svojimi lastnostmi, med drugim tudi trdoto.
Trdota vode v občini Kamnik
Povprečne skupne trdote po posameznih sistemih so predstavljene v spodnji tabeli:
Vodovodni sistem | Trdota vode (°N) | Kalij (mg/L) | Magnezij (mg/L) | Kalcij (mg/L) |
Iverje | 7,0 | 0,27 | 8,0 | 42 |
Palovče | 9,8 | 0,11 | 3,2 | 68 |
Vranja Peč – Velika Lašna | 7,0 | 0,27 | 8,0 | 42 |
Gozd – Kališe | 10,5 | 0,53 | 1,3 | 7,3 |
Pšajnovica | 13,0 | 0,19 | 30 | 33 |
Poreber – Markovo | 1,9 | 0,56 | 1,5 | 10 |
Črna | 11,8 | 0,23 | 20 | 57 |
Kamniška Bistrica | 10,0 | 0,29 | 20 | 45 |
Lestvica trdote vode:
Trdota vode (°N) | |
0 – 4 | Zelo mehka voda |
4 – 8 | Mehka voda |
8 – 18 | Srednje trda voda |
18 – 30 | Trda voda |
Nad 30 | Zelo trda voda |
24 URNA DEŽURNA SLUŽBA
041 616 087
Komunalno podjetje Kamnik d.o.o. Cankarjeva cesta 11, 1241 Kamnik
t1: 01 839 17 31
t2: 01 839 12 64
e-pošta: info@kpk-kamnik.si
VZDRŽEVANJE OBČINSKIH CEST
031 625 524
JAVNI VODOVODNI SISTEM
041 616 087
JAVNA RAZSVETLJAVA
031 407 047
ODPADNE VODE
041 326 256
POGREBNA SLUŽBA
041 634 948
ZIMSKA SLUŽBA
031 625 524